عید سعید فطر مبارکباد
عید آمرزش
عید فطر، روز رها شدن از بندهای گناه و نافرمانی است ؛ روز پاک شدن از هر پلیدی و پلشتی. پیامبر اعظم صلیاللهعلیهوآله فرمود: خداوند متعالی در روز عید به فرشتگان میفرماید: مزد آنانی که به وظایف خود عمل کردند چیست؟ فرشتگان میگویند: خدایا! پاداش آنها به دست توست. خداوند میفرماید: شما فرشتگان گواهی بدهید که من بندگان خود را بخشیدم.(1)
عید حقیقی
در فرهنگ اسلام، عید معنایی والا و سازنده دارد. امام علی علیهالسلام میفرماید: «هر روز که در آن معصیت خدا نشود، روز عید است».(2) در روایتی از معصوم آمده است: «عید واقعی برای آن کس که لباس نوپوشیده نیست، بلکه برای کسی است که از وعدههای عذاب خداوند لباس ایمنی به تن کرده باشد».(3) در روز عید فطر، برنامههای ارزندهای مانند صدقه دادن، کمک به نیازمندان، صله رحم، دلجویی از یتیمان و پوشیدن لباس پاکیزه، از سوی معصومان سفارش شده است. در روایتی آمده است: «عیدهای خود را با تکبیر زینت بخشید» و در حدیث دیگری میخوانیم: «عید فطر و قربان را با گفتن ذکرهای لااله الاالله، الله اکبر، الحمدلله، و سبحان الله زینت بخشید».(4)
براساس یکی از سنت های رایج، معمولاً مردم در آخرین شب از ماه مبارک رمضان نزد امامان جماعات مساجد و نمایندگان مراجع عالی قدررفته، و از آنان رؤیت هلال ماه شوال را استفتاء میکنند، که پس از شنیدن جواب مثبت ، با پخش خرما و شیرینی بین مردم به استقبال عید سعید فطر میروند.
ازفضیلت های شب و روز عید فطر، قرائت دعاهای ختم قرآن، وداع ماه مبارک رمضان، دعای ابوحمزه، شب زندهداری و انجام اعمال ویژة شب عید فطر است. روزهداران پس از یک ماه عبادت خدا، بعد ازطلوع آفتاب با تناول خرما افطار کرده و با دادن زکات فطره، که آن را شرط قبولی روزه خود میدانند، برای اقامة نمازمخصوص عید سعید فطر در مساجد آماده میشوند، و با گفتن جملة اسعدالله ایامکم، این عید مبارک و خجسته را به همدیگر تبریک میگویند. از جمله مناسبتهای ویژة این روز سعید، تعیین قرارهای عقد و عروسی و انجام اعمال نیک است .
دراین روز، روزهداران که یک ماه را در ضیافت خدا بسر بردهاند، در مراسم باشکوه نماز عید شرکت کرده و پذیرش طاعتها و عبادتهایشان را از خداوند متعال خواستار میشوند و زکوة و فطریه خود را ادا میکنند.